Wereldwijd worden elk jaar vijftien miljoen meisjes slachtoffer van kindhuwelijken voor ze achttien zijn. Eén op de negen kindbruiden is zelfs jonger dan vijftien. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes. 

 

Geen mooie toekomst

46 procent van de meisjes in trouwt als ze zelf nog minderjarig is. Het land staat op de negende plaats van landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. Kindhuwelijken maken een goede toekomst voor meisjes onmogelijk: ze kunnen hun schoolopleiding niet afmaken, lopen grotere kans om te worden mishandeld en hun gezondheid komt ernstig in gevaar door een zwangerschap op jonge leeftijd.

Onderwijs en rechten voor meisjes

Door een deelnemer van Cycle for Plan te steunen, kan Plan International Nederland strijden tegen kindhuwelijken. Dit doet Plan samen met de Yes I Do Alliantie. In samenwerking met Amref Flying Doctors, Choice for Youth and Sexuality, Koninklijk Instituut voor de Tropen en Rutgers pakt Plan genderongelijkheid, armoede en de rechteloosheid van meisjes aan, die ten grondslag liggen aan het voortbestaan van kindhuwelijken. Dit doen we door:

  • Het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van het middelbaar onderwijs.
  • Het verbeteren van de economische omstandigheden van adolescente meisjes en hun families.
  • Meisjes en jongens bewust te maken van hun rechten en versterken van hun zelfvertrouwen.
  • Voorlichting en bewustwording te creëren omtrent het belang van onderwijs, de schade van kindhuwelijken en het respecteren van kinderrechten en seksuele voorlichting.
  • Lobby en beleidsbeïnvloeding voor betere wetgeving en handhaving van de wet.

Lees hier meer over kindhuwelijken en de Yes I Do Alliantie.

Delen