07 maart 2018

 

Naam: Hilda
Leeftijd: 16 jaar
Gezin: alleenstaand en een dochter

Hilda groeit op bij haar oma, omdat haar ouders niet genoeg geld hadden om voor alle kinderen te zorgen.

“Mijn oma en ik hadden soms niet eens geld voor eten”, vertelt Hilda. “Ik ging een paar jaar naar school, maar daarna konden we het schooluniform en de boeken niet meer betalen.”

 

Hilda werd op haar 14e naar een inwijdingsweek gestuurd. Een zeer schadelijk onderdeel van dit ritueel is de ‘seksuele reiniging’. Bij deze traditie dwingen ouders hun dochters om seks te hebben met een man genaamd de ‘hyena’. Dit gruwelijke ritueel wordt vlak na de eerste menstruatie uitgevoerd. Meisjes leren dat ze een oudere man niet mogen afwijzen.

 

Niet lang daarna trouwt Hilda met een 19-jarige man. “Ik heb hem misschien vier keer gezien.” Het werd een verschrikkelijke ervaring. “Mijn man sloeg me en soms kreeg ik geen eten. Ik dacht dat een huwelijk zo hoorde te zijn.”

 

Niet lang na de bruiloft raakte Hilda zwanger. De zwangerschap was zwaar en haar man hielp haar niet. Ze was doodsbang, omdat ze dacht dat ze alles moest accepteren.

 

Na anderhalf jaar ontdekt Hilda dat haar situatie verkeerd is, dankzij een jongerengroep van Plan Malawi. Deze jongerengroep hielp Hilda om haar huwelijk te beëindigen.

 

Hilda gaat weer naar school en haar dochter is een Plan sponsorkind. Hilda is nu ook een actief lid van de jongerengroep geworden en ze helpt nu andere meisjes. “In de afgelopen twee maanden heb ik geholpen om drie meisjes uit een kindhuwelijk te redden.

Delen