07 maart 2018

Over de hele wereld zijn jonge mensen steeds meer sociaal en maatschappelijk betrokken. Ze komen in actie om problemen op te lossen voor anderen. Zoals in Malawi; daar zetten jongeren zich vrijwillig in om kindhuwelijken te stoppen: kinderen moeten kinderen kunnen zijn.

In Malawi worden meisjes van 10 jaar gedwongen om te trouwen. Een kindhuwelijk is niet alleen het einde van de kindertijd, het is ook het einde van een toekomst.

“Meisjes die veel te jong trouwen, zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing, vernedering, gevaarlijke zwangerschappen en extreme armoede”, vertelt Feston (29). Hij heeft de leiding van één van de groepen die worden getraind en ondersteund door Plan Malawi.

Deze groepen redden ook meisjes uit destructieve huwelijken.

“Het is beter om een kindhuwelijk te voorkomen. Als we horen dat er een huwelijk gepland is, dan komen we meteen in actie. In veel gevallen weet je niet wat de oorzaak is. We praten dan eerst met vriendinnetjes en de buren voordat we met het meisje en haar ouders gaan praten. We adviseren het meisje over onderwijs en haar toekomstmogelijkheden,” legt Feston uit.

De jonge activisten bezoeken de familie met een klein groepje. Ze zijn meestal wel welkom, tot de echte intentie van het bezoek duidelijk wordt.

“Als ze merken dat we een kindhuwelijk kunnen voorkomen, dan is er meestal veel weerstand. We informeren de chief van de regio, en als dit niet helpt, dan informeren we de politie”, zegt Feston. “We gebruiken nooit geweld. De dialoog is ons sterkste wapen.”

Meisjes die zijn gered uit een huwelijk, sluiten zich vaak aan bij de groep die haar geholpen heeft.

Hilda is één van hen. Ze was 14 toen haar oma haar dwong om te trouwen. Het huwelijk was gewelddadig en ze is eeuwig dankbaar dat ze is gered. “Ze hebben uitgelegd wat mijn rechten zijn en ze hielpen me bij het stoppen van mijn huwelijk” legt Hilda uit, ze is nu 16 jaar.


De laatste twee maanden heeft Hilda drie meisjes geholpen om te ontsnappen uit hun kindhuwelijk. Nu ik bij de groep hoor en een bijdrage kan leveren in de strijd tegen kindhuwelijk, betekent zoveel voor me.” zegt Hilda met een lach.


 

Delen