07 februari 2018

Esnart (9) komt uit een klein dorpje in het zuiden van Malawi. Tussen de verdorde maïsvelden, aan de voet van een hoge berg, staat het huisje waar ze woont met haar opa, moeder, zusjes en broertje. In het dorp van Esnart is het heel gewoon om te trouwen wanneer je in de puberteit komt. Sommige meisjes zijn nog maar 10 jaar oud wanneer ze worden uitgehuwelijkt. Esnart zit in de tweede klas van de basisschool, Ze gaat graag naar school, maar ze is bijna oud genoeg om te trouwen. Esnart begrijpt het nog niet; daar is ze te jong voor. Maar het is hier traditie en voor veel meisjes de enige optie. 

 In Malawi trouwt de helft van de meisjes voordat ze 18 jaar is. Vooral in de landelijke gebieden, waar weinig toegang is tot onderwijs en veel armoede is, komen veel kindhuwelijken voor. 
 
Volgens de nieuwe grondwet zijn kindhuwelijken in Malawi sinds 2015 verboden.
Deze nieuwe wetgeving is een goede ontwikkeling; toch blijkt dat maar 33 procent van alle families op de hoogte is van deze wetgeving en zijn lokale wetten nog niet in lijn met de nationale wetgeving. 
 
Plan Malawi werkt samen met jongeren zodat zij kunnen opkomen voor hun recht op onderwijs, goede seksuele voorlichting, en vrije keuze om zelf te bepalen wanneer en met wie te trouwen. Daarbij wordt de discussie met traditionele leiders en ouders op gang gebracht zodat zij de jeugd hierin ook gaan steunen. Dat gebeurt door middel van toneel en drama waarbij het publiek een grote rol krijgt toebedeeld.
Delen