30 juni 2019

Wakker worden op het strand onder een opkomende zon in een yogahouding met het geluid van de golven die op het strand breken. Een kopje koffie en een ontbijtje met uitzicht over het prachtige meer. Hoe kan je deze allerlaatste fietsdag beter beginnen?!

Voordat we met de laatste tocht startten, moesten we met een transfer naar het startpunt. De truck stond echter 3,5 kilometer verderop op de verharde weg, dus fietsten we het eerste stukje terug door het mulle zand. In mijn geval betekende dat zandhappen. Klikpedalen zijn dan niet helemaal in je voordeel.

 

Cycle for Plan Malawi 2019 Foto: Marjolein van der Klaauw

 

Vandaag staan er 74 kilometers op de planning. We rijden op een verharde weg, maar het is evengoed opletten. We moeten grote gaten in de weg ontwijken, en er ontbreken geregeld hele stukken asfalt aan de zijkant van de weg. Het ziet eruit alsof het asfalt er zo op gekwakt en vervolgens niet afgewerkt is. Het eerste stuk reden we langs suikerrietplantages. Hier wordt het grootste deel van het suikerriet in Malawi geoogst, verwerkt en deels geëxporteerd.

Na een kleine 20 kilometer hebben we een lunchpauze. Vervolgens nog tweemaal na 25 kilometer een stop en dan echt het aller-allerlaatste stukje! De laatste paar kilometer leggen we gezamenlijk af. Met Waka Waka van Shakira op de achtergrond fietsen we nog een klein stukje over dirt road naar de lodge, waar we met groot gejuich door een lint over de finish fietsen. Het is gelukt!

 

Cycle for Plan Malawi 2019 Foto: Marjolein van der Klaauw

 

500 kilometer fietsen. 500 kilometer over dirt roads en door zand, over rocky roads en verharde wegen, klimmetjes van 14% en krankzinnige kamikaze afdalingen: iedereen heeft het volbracht. Wat mogen we trots zijn op onszelf! Maar bovenal, 500 kilometer voor een betere toekomst van meisjes en hun communities. Dat is onze drijfveer geweest op momenten dat het zwaar was. Lachende en zwaaiende kinderen langs de weg maakten dat we een tandje bij zetten, de prachtige afwisselende omgeving gaf ons weer nieuwe energie en als groep spraken we elkaar steeds weer nieuwe moed in.

 

Cycle for Plan fietsen in Malawi Foto: Marjolein van der Klaauw

 

We did it! Wat een voorrecht om dit alles meegemaakt te mogen hebben. Bedankt mooie groep, bedankt fantastische crew en bovenal grote dank aan ‘the warm heart of Africa’: jij hebt een heel speciaal en warm plekje in mijn eigen hart gekregen.

Vanavond niet vroeg naar bed, maar eerst een uitgebreid diner aan lange tafels op het strand en daarna dansen tot de zon opkomt!

 

Cycle for Plan Malawi 2019
Delen