IVON naar Malawi

Een jaar vol veranderingen, ontmoetingen, knopen en keuzes. 2018 was een krachtig jaar waarin ik meer dan ooit heb geleerd dat de kleinste gedachten en gebaren zaadjes kunnen planten die échte verandering teweeg brengen. 2018 ging om mijn persoonlijke ontwikkeling en groei. In 2019 zet ik dit graag voort maar voeg ik met liefde betekenis en waarde toe voor een ander: in dit geval de meisjes in Malawi. 

 

2018 was een jaar vol uitdagingen. 2019 doen we er nog een schepje bovenop: ik ga fietsen tegen kindhuwelijken. Help je mee?

In juni stap ik in het vliegtuig naar Lilongwe, de hoofdstad van Malawi: "Het warme hart van Afrika". Daar stap ik op de fiets om een tocht van 500 kilometer door dit prachtige landschap te maken. Deze zware uitdaging leidt me onder andere langs kleine dorpjes waar ik meer leer over de locale cultuur en tradities. Mooi, indrukwekkend en tegelijkertijd schrijnend, pijnlijk en zwaar. Want precies in deze tradities huist het onrecht: 12% van de vrouwen in Malawi tussen de 20-24 jaar trouwde voor haar 15e. Kindhuwelijken maken een goede toekomst voor een meisje onmogelijk: ze gaat niet meer naar school en heeft niets meer over haar lichaam te zeggen. Een logisch gevolg is dat ze veel te jong zwanger raakt. Iets waar haar lichaam nog totaal niet klaar voor is en misschien ook niet van kan herstellen. Bovendien is ze direct afhankelijk van haar man en loopt ze een groter risico mishandeld te worden. Tijdens de reis bezoeken we diverse projecten van Plan om te zien wat voor verschil deze projecten kunnen maken en waar het geld precies naartoe gaat. Over geld gesproken... 

 

We kennen het eeuwen-oude vakantie spelletje allemaal. Mijn variant is ongelofelijk simpel: Ik ga naar Malawi en ik neem mee ... minstens €4000,-.

Zoals ik net zei: ik heb het afgelopen jaar meer dan ooit ondervonden dat de kleinste acties de grootste veranderingen met zich meebrengen. Voor jezelf maar zeker ook voor een ander. Help mij dit bedrag bij elkaar te krijgen en gun de meisjes in Malawi een mooiere toekomst.

Ik ga een uitdaging aan waarvan ik op moment van schrijven nog niet weet of ik er tegen opgewassen ben. De kennis dat de meisjes voor wie ik het doe op deze manier op de wereld komen en geen keus hebben geeft me genoeg wilskracht om daar met dit kleine gebaar voor te gaan. Laten we hen gunnen én geven wat wij zelf o zo normaal vinden. Ieder klein stapje (of trapje) helpt. 

 

Waar gaat het geld precies naartoe?

Plan International Nederland strijdt tegen tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. Voorlichting en onderwijs zijn hierin belangrijke pijlers. Plan informeert meisjes en jongens met trainingen en voorlichtingscampagnes over seksualiteit en anticonceptie. Zo kunnen jongeren goed onderbouwde beslissingen nemen over hun lichaam en hun toekomst. Onderwijs maakt meisjes daarnaast bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Plan werkt er aan om onderwijsdrempels voor meisjes weg te nemen en zet zich wereldwijd in voor betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen.

De donaties die hier worden gedaan gaan uitsluitend naar de projecten en kinderen in Malawi. En dus bijvoorbeeld niet naar mijn reis- en onkosten om mee te kunnen doen. Deze kosten draag ik zelf.

Laatste blogs

Bekijk alle
19 maart 2019 Als je als meisje in Malawi NIET wordt uitgehuwelijkt heb je pas écht iets te vieren. Daarom zet ik mijn aankomende verjaardag in het teken van deze meisjes. Ik word 31 jaar en hoop zo toch echt nog minimaal 31 extra sponsoringen binnen te krijgen. Wil je me feliciteren? Doe dat dan met een donatie.     
Lees meer

Laatste donaties

€ 200
19-06-2019 | 14:23

ARA Groep

Bekijk alle
Delen