24 mei 2020

 Lieve allemaal,

 Ik hoop dat jullie allemaal nog in goede gezondheid zijn. Mocht dit anders zijn, dan wil ik je veel beterschap, kracht en sterkte toewensen.

Sinds dat de wereld in de ban is van COVID-19, staat alles volledig op zijn kop. Veel dingen worden afgelast of verplaatst. Zo ook mijn fietstocht tegen kindhuwelijken in Malawi. In plaats van dat ik over een paar weken op de fiets zal stappen, wordt het nu juni 2021. Hoewel ik het jammer vind dat het verplaatst is, kan ik het heel goed begrijpen en sta ik achter de keuze van Cycle For Plan.

Vooral omdat ik me besef hoe dankbaar ik ben dat ik in een land woon waar voldoende zorg is en er naar me word omgekeken als mens. 

Het coronavirus versterkt namelijk juist de problemen die er al waren. Zo ook in het geval van kindhuwelijken. Door het virus zal armoede toenemen, waardoor ouders sneller de keuze zullen maken om hun dochters uit te huwelijken. Weer een mond minder om te voeden... Naar schatting zullen hierdoor 13 miljoen meisjes meer worden uitgehuwelijkt in de komende 10 jaar (voor het virus werden er jaarlijks 12 miljoen kindhuwelijken gesloten).

Dit is heel erg triest... Elk kind heeft het recht om kind te zijn, in welke omstandigheden dan ook. Daarom moeten we ons blijven inzetten. Niet alleen om het virus tegen te gaan, maar ook om de impact van COVID-19 op bestaande problemen zoveel mogelijk te beperken. Elk klein gebaar, elke hulp, elk beetje aandacht aan je naasten, kan al helpend zijn. 

 Juist nu in deze tijd. 

  Hopelijk blijven jullie allemaal gezond en is deze rare tijd snel voorbij. 

 Groet, Amber

 

https://www.planinternational.nl/actueel/coronacrisis-zal-leiden-tot-enorme-toename-kindhuwelijken

 

 

 

 

Delen