Een Tientje Tegen TienerTrouwerijen

Dit is de actie van Joyce van Boekel

Nog te gaan

Qr
van totaal € 4.000 (127%)

Een Tientje Tegen TienerTrouwerijen

Malawi. Waar precies? Malawi, Oost-Afrika. Daar ga ik fietsen. Zeven dagen lang. Meer dan 500 kilometer. Waarom? Om geld op te halen. Hoeveel? € 4.000,-. Op zijn minst. Voor wie precies? Voor mijn ‘peers’: meisjes die geboren zijn in ontwikkelingslanden. In straatarme gezinnen, zonder de kans om naar school te gaan en zich te ontwikkelen. Er is slechts één verschil: deze meisjes hebben niet het geluk om geadopteerd te worden…

Zoals de meesten van jullie weten, werd ik 34 jaar geleden geboren in Sri Lanka (Azië, onder India). Omdat mijn biologische moeder niet voor mij en voor mijn tweelingzusje kon zorgen, besloot ze ons af te staan. Zo kwamen we terecht in het prachtige Nederland. Een plek waar meisjes, vrouwen vrij en gelijk kunnen zijn. Ze kunnen spelen met wie ze willen, ze krijgen kansen, kunnen studeren en kunnen kiezen óf en zo ja, met wie ze willen trouwen.

Vier jaar geleden vond ik mijn biologische moeder in Sri Lanka. Het was een intens verdrietig moment toen ik haar moest vertellen dat mijn tweelingzus helaas was overleden aan wiegendood toen ze vijf maanden was. Echter: de tranen van dankbaarheid vloeiden evengoed, omdat we elkaar na 30 (!) jaar gezond en wel in de armen konden sluiten. Wat heb ik geluk gehad!

Langzaam werd ook duidelijk wat er voorafgegaan was aan mijn moeder’s moedige beslissing om haar dochters af te staan ter adoptie. Gedurende haar zwangerschap heeft mijn moeder niet geweten dat ze niet één, maar twee meisjes droeg. En meiden, daar gaat de voorkeur niet naar uit in ontwikkelingslanden. De ‘verrassing’ bij onze geboorte deed mijn vader besluiten om haar achter te laten. Alleen. “Ik had geen andere optie: dit is wat ik moest doen” antwoordde mijn moeder toen ik haar vroeg hoe ze tot haar besluit om ons af te staan was gekomen. Vanaf toen had het woord ‘moed’ ineens een heel andere lading in mijn leven…

“Ik had geen andere optie.” Was die er echt niet? Zeker wel. Het was er alleen wel een die vaak een afgrijselijke uitwerking heeft, namelijk haar dochters uithuwelijken: een lot dat wereldwijd nog steeds zo’n 33.000 (!) meisjes onder de achttien jaar per dag treft. Voor de duidelijkheid: dat zijn dus 23 meisjes per minuut, oftewel één meisje per 2,6 seconden. Waarom doen mensen dat hun dochters aan? Uit pure armoede: één meisje dat het ouderlijk gezin verlaat en intrekt bij de familie van haar man, is immers ook één mond minder om te voeden. Echter, de consequenties voor de meisjes zijn enorm: ze nemen afscheid van hun thuishaven, stoppen met school en worden jong moeder. Kortom: als mijn Sri Lankaanse moeder voor die andere optie was gegaan, had mijn leven er heel anders uitgezien…

Dankzij de moedige keuze van mijn biologische moeder heb ik geluk. Dankzij de fantastische zorgen van mijn Nederlandse ouders kon ik thuis blijven wonen zolang ik wilde en kon ik studeren, dus heb ik nóg een keer geluk. Nu is het mijn tijd om moedig te zijn en om een klein beetje te zorgen voor de meisjes die dit geluk en deze kansen niet hebben. Daarom ga ik in het zadel springen tegen kindertrouwringen!
Met Cycle for Plan ga ik van 27 mei tot en met 6 juni 2020 fietsen door Malawi, het land dat op de negende plek staat op de ranglijst van landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. De projecten die Plan International heeft opgezet, hebben onder andere de volgende doelen:

• Het verbeteren van de economische omstandigheden van tienermeiden en hun families;
• Het toegankelijk maken van het middelbaar onderwijs en het verbeteren van de kwaliteit ervan;
• Het creëren van bewustwording en voorlichtingscampagnes omtrent het belang van onderwijs, de schade van kindhuwelijken en het respecteren van kinderrechten en seksuele voorlichting.

Ik wil jullie graag vragen om mij een handje te helpen met mijn actie ‘Een Tientje Tegen TienerTrouwerijen’. Samen met mijn familie, vrienden, vriendinnen, kennissen en collega’s wil ik op zijn minst € 4.000,- ophalen. Dat geld wordt besteed aan de projecten die ik tijdens mijn fietstocht zal bezoeken. Mijn ticket naar Malawi (ongeveer € 600,-), het visum (€ 100,-), het fietsarrangement (€ 1.379,-), de inentingen, reisverzekering en overige benodigdheden zoals fietskleding betaal ik zelf, zodat alle donaties bij de tienermeiden terecht komen. Mijn doel is om zo veel mogelijk mensen te bereiken met de vraag om maximaal € 10,- te storten. Immers: het gaat om de reikwijdte van mijn actie en niet om zo hoog mogelijke bedragen, want heel veel kleine beetjes maken ook een berg. Het is precies díe berg die ik in Malawi met mijn fiets ga bedwingen om wat geluk te creëren voor mijn ‘peers’ die dat niet hadden – en daarmee geef ik ook mijn eigen verhaal een plekje.

Namens mij en namens de tienermeiden in Malawi: waanzinnig bedankt!

Joyce

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 25 24-01-2020 | 07:10 Fantastisch! Veel succes!!
€ 5 23-01-2020 | 22:36
€ 50 23-01-2020 | 12:40
€ 9,50 22-01-2020 | 10:19 Ik heb gedoneerd omdat ik het goed heb. Als iedereen die het goed heeft een ander die het minder heeft wat helpt, komen we stukken verder.
€ 10 18-01-2020 | 12:46
Bekijk alle

Oefening baart kunst

18-12-2019 | 00:00 Linkerduim, rechtervinger. Heuveltje. O nee, wacht, het was rechterduim, linkervinger, anders sta je dus nét voor de top van het heuveltje stil. Ach ja, oefening baart kunst. De ervaren mountainbikers onder ons zien nu ongetwijfeld voor zich hoe dat gegaan moet zijn, afgelopen zondag tijdens mijn eerste ‘buitentraining’  in de Drunense Duinen. Fietsmaatje Jan heeft mij onder zijn vleugels genomen en me haarfijn uitgelegd hoe je je zadel goed afstelt, wat je meeneemt om te eten en te drinken en hoe je ervoor zorgt dat je helm niet voor je ogen zit – en dus ook hoe ik had moeten terugschakelen om de heuveltjes over te komen. Nogmaals: oefening baart kunst, maar het begin is er. En wat heb ik genóten! Ten eerste natuurlijk van het goede gezelschap. Daarnaast geen regen, nee, héérlijk weer en zelfs een zonnetje dat door de bomen scheen! De eerste 22,33 buitenkilometers, inclusief welgeteld 39 hoogtemeters (hm) dus in de benen. Slechts een kleine voorbereiding op wat komen gaat, straks in Malawi, want daar ziet het dagschema er zo uit: 29 mei 2020: 61 km, 1.100 hm 30 mei 2020: 83 km, 895 hm 31 mei: 72 km , 960 hm 1 juni: 77 km, 1020 hm 2 juni: 22 km: 285 hm 3 juni: 96 km, 855 hm 4 juni: 74 km, 450 hm Mijn nieuwe mantra ‘oefening baart kunst’ gaat de komende maanden dus goed van pas komen. Behalve wanneer er een heuveltje in zicht komt: doe dan maar ‘rechterduim, linkervinger’…;-)
Lees meer