Opnieuw ga ik de uitdaging aan: fietsen tegen kindhuwelijken

Dit is de actie van Jacqueline Santbergen
van totaal € 4.000 (133%)

In veel landen worden meisjes achtergesteld of gediscrimineerd. Ze gaan niet naar school, moeten thuis helpen en vroeg trouwen. Deze meisjes stoppen met school, waardoor ze nauwelijks kans maken op het vinden van betaald werk. Daarnaast worden ze op te jonge leeftijd zwanger, met alle gevolgen van dien. Ik wil met mijn deelname aan Cycle for Plan kindhuwelijken helpen tegengaan. Emancipatie en empowerment zijn belangrijke elementen voor ontwikkeling, Plan investeert in meisjes en dat is investeren in een betere toekomst voor iedereen. Die betere toekomst begint voor de meisjes bij het kunnen afmaken van hun school.

In 2017 fietste ik met Cycle for Plan in Vietnam en bezocht daar projecten; en nog steeds ben ik onder de indruk hoe er ingezet wordt op de ontwikkeling van meisjes, maar ook jongens en hun ouders om een betere toekomst voor iedereen te realiseren.

En nu ga ik opnieuw de uitdaging aan, dit keer in Malawi en op de mountainbike. Ruim 500 Kilometer in zeven dagen fietsend afleggen op onverharde wegen in bergachtig gebied wordt een pittige reis! Mag ik op jullie steun rekenen? En de kinderen in Malawi op jullie financiële steun? Elke bijdrage helpt!

 

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle donateurs
€ 35 20-06-2019 | 19:37 Zet 'm op, Jacqueline !
€ 50 17-06-2019 | 21:15
€ 15 16-06-2019 | 20:15 Heel veel succes en hopelijk geen lekke banden 👍 toi toi toi!
€ 15 16-06-2019 | 20:08 Succes!!! En tot snel
€ 50 14-06-2019 | 14:38
Bekijk alle

Mulibanji en golden girls.

25-06-2019 | 22:06 Kinderen en volwassenen komen tevoorschijn uit het landschap als we door Malawi fietsen. “Mulibanji” roepen we hen toe en op zijn Maliwinees roepen ze terug dat het goed gaat. Of de kinderen komen naar ons toe en vragen om een “high five”. Ze hollen een stukje mee, lachen om die gekke “asungo” op de fiets en vragen soms ook om geld. “Asungo, asungo, give me money”. In hun ogen zijn de witte mensen rijk en natuurlijk hebben ze gelijk: wij fietsen hier en zijn maar bofkonten, dat we dit kunnen doen. De “dirt roads” zijn echt “dirt roads”: rood van alle ijzer in de grond. Stofwolken doen ons “oranje kleuren” en met wat zweetparels lijken we af en toe opgemaakt om op oorlogspad te gaan. Het dag- en nachtritme is spartaans: opstaan voor zonsopgang, tent inpakken, ontbijten, afwassen en in de benen, aankomen op “het kamp” (bij een lodge), douchen, eten en naar bed. We fietsen van stop naar stop en de tocht is echt wel heftig. Ik ben supertrots, dat het me gemakkelijk afgaat. Tot op heden geen centje pijn en na een koude start kom ik als een dieseltje op gang en trotseer alle klimmen. Ondertussen bezoeken we projecten: een kostschool voor meisjes, waardoor het mogelijk is voor meisjes om naar school te gaan. Als de school zo’n 10 kilometer of meer van je huis is en je moet die weg te voet afleggen, dan is het erg moeilijk om wakker te blijven als je eenmaal in de schoolbanken zit. Het hostel biedt een veilig onderkomen. De meisjes vertellen wat ze willen worden: accountant, verpleegster, lerares. Ze vertellen hoe ze met elkaar verbonden zijn. Ze giechelen en vinden het ook best spannend allemaal. Met warmte zingen ze ons toe en zwaaien ze ons uit. De toevallige ontmoetingen zijn ook hartverwarmend. Na een toiletbezoek (stenen hut met open deur en gat in de grond) kom ik een dame tegen. We spreken elkaars taal niet, maar onze lichaamstaal spreekt boekdelen. We kijken elkaar in de ogen, lachen elkaar toe, omhelzen elkaar en zijn blij. En ja, ze wil met me op de foto en zij neemt initiatief om gek te doen: een van de golden girls!
Lees meer