Fem for Cycle for Plan

Femke van Heun
Qr
van totaal € 4.000 (51%)

In juni 2020 ga ik naar Malawi en ik neem mee… een fiets, een tent, goed getrainde benen, doorzettingsvermogen en enthousiasme, mijn passie en interesse voor ontwikkelingsbeleid, het idee dat iedereen op de wereld gelijk is en… minimaal 4000 euro.

Waarom dan?

Het antwoord op deze vraag is: keuzes. Niet alleen omdat ik de keus heb kunnen maken om mee te doen aan dit fantastische avontuur, maar omdat wij allemaal dagelijks gemiddeld meer dan 35.000 keuzes maken. Bewust en onbewust, groot en klein. Bijvoorbeeld over wat we vanavond gaan eten, maar ook over wat we gaan studeren, waar we willen werken en het allerbelangrijkste, wat ons gelukkig maakt in het leven.

Wat hieraan ten grondslag ligt is vrijheid. De sociale, financiële en juridische vrijheid om deze keuzes te kunnen maken. Voor vrouwen in Nederland is dit zo vanzelfsprekend dat we hier vaak niet eens meer over nadenken. Dit is alleen maar goed, want dit betekent dat wij ons in het dagelijks leven niet meer druk hoeven te maken over deze fundamentele mensenrechten. Ik vind dat elke vrouw op de wereld deze vrijheid verdient.

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de verschillen in de wereld, arm-rijk, man-vrouw, noord-zuid, machtig-afhankelijk, vrijheid-onderdrukking. Hoe mooi is het dat ik de keus heb gehad om deze interesse te volgen en om hier aan de andere kant van het land én van de wereld over heb kunnen studeren?! Mijn keuzes zijn van mij, en ik ben ontzettend blij dat ik deze de afgelopen 22 jaar allemaal heb kunnen maken. Vanuit deze vrijheid wil ik mij graag inzetten voor meisjes die ook een verhaal en ambitie hebben, meisjes die ook hun dromen willen najagen, meisjes die vrij willen (en moeten!) zijn. En daarom ga ik naar Malawi.

De realiteit is dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden vaak niet eens de kans krijgen om na te denken over hun dromen. Dit heeft allemaal te maken met armoede, een gebrek aan onderwijs, discriminatie, wetgeving, cultuur en traditie. De combinatie van deze factoren zorgt voor een van de grootste obstakels voor meisjes in ontwikkelingslanden: kindhuwelijken. Meisjes worden uitgehuwelijkt zodat er één mond minder te voeden is, omdat het altijd al zo gaat en omdat hun ouders denken dat dit de juiste manier is. Gevolgen hiervan zijn dat meisjes te vroeg uit hun veilige omgeving vertrekken, te maken krijgen met huiselijk geweld, te vroeg zwanger worden wat weer voor gezondheidsproblemen zorgt én dat ze helemaal niet meer naar school kunnen en mogen. Een vicieuze cirkel dus.

Plan International helpt om deze cirkel te doorbreken en helpt meisjes meer vrijheid te geven zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken. Om die reden ga ik in juni in zeven dagen meer dan 500 kilometer en 7000 hoogtemeters afleggen. In Malawi trouwt 50 procent van de meisjes voor hun achttiende. Tijdens de fietstocht van Cycle for Plan bezoeken we projecten in Malawi die precies bovenstaande oorzaken van kindhuwelijken aanpakken. De 4000 euro die ik met mijn fietstocht op ga halen, komt direct ten goede aan deze projecten. Ik ga dus met mijn eigen ogen zien hoe het geld dat ik ophaal geïnvesteerd wordt! Mijn reis- en onkosten betaal ik zelf, dus al het gedoneerde geld gaat direct naar de projecten in Malawi.

Elke twee seconden wordt er ergens ter wereld een meisje gedwongen om te trouwen terwijl ze zelf nog kind is. Dit betekent dat in de minuut die je zojuist besteed hebt aan het lezen van mijn verhaal, de toekomst van 30 meisjes compleet veranderd is. 

Dus... maak jij ook graag je eigen keuzes? Vind jij ook dat elk meisje op de wereld recht heeft op een eerlijke toekomst? Wil je mij steunen in dit mooie avontuur? Doneer dan via onderstaande knop.

Namens mij en vooral namens alle mooie en sterke meisjes in Malawi: ontzettend bedankt!

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op via mail, telefoon of social media. Wil je met jouw bedrijfsnaam en logo op mijn fietsshirt, sponsorpagina en social media? Dat kan via een sponsorpakket! Neem daarvoor ook contact met mij op!

Lees hier meer facts and figures over kindhuwelijken.
Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van kindhuwelijken.
Lees hier meer over wat Plan doet om kindhuwelijken tegen te gaan. 

Breng deze pagina extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken van deze pagina, dus ook vrienden, familie, collega's, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is, dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 50 09-03-2020 | 12:01 Een super initiatief en om Femke te steunen dat ze fiets voor zo'n prachtig doel,
€ 25 08-03-2020 | 20:02 Heel veel succes!!!!!!!
€ 20 24-02-2020 | 20:20 Trots op jou Fems!!
€ 1.000 12-02-2020 | 09:36
€ 15 30-01-2020 | 11:46 Zet hem op! :)
Bekijk alle

Sponsorpakketten

09-01-2020 | 14:34 Fietsend 2020 in... Vanaf nu is het mogelijk om mij via sponsorpakketten te sponsoren. Dus, wil jij met jouw bedrijfslogo op mijn sponsorpagina, fietsshirt, helm of zelfs fiets? Of ken jij iemand die mij op deze manier zou willen steunen? Neem dan contact met mij op!  
Lees meer