Amber | Kilometers voor een rechtvaardigere wereld

Amber Fortuin

Nog te gaan

Qr
van totaal € 4.000 (122%)

Iedere dag heb ik het geluk om in vrijheid te leven. Vrij van zorgen, maar vooral vrij om te kiezen wat ik wil doen in mijn leven. Of het nou gaat om wat ik vandaag wil eten, hoe ik mijn vrije tijd in deel of welke studie ik wil doen. Maar ook keuzes voor wanneer ik nog iets ouder ben zoals: wil ik later trouwen en zo ja, met wie? Wil ik later kinderen en zo ja, hoeveel? Onbewust maak ik de ene keuze na de andere, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Maar het is niet gewoon... Niet voor de miljoenen meisjes (en jongens) die wereldwijd te horen krijgen dat ze moeten trouwen nog ruim voordat ze achttien zijn. Iedere minuut wordt de toekomst van 23 meisjes verwoest. Zo ook in Malawi. Een meisje wordt vaak gedwongen om te trouwen met een veel ouder iemand die ze niet eens kent. Vaak is ze nog maar twaalf, soms zelfs nog maar acht jaar oud... Met alle gevolgen van dien: tienerzwangerschappen, huiselijk geweld, armoede, fysieke en mentale problemen etc. Een uitzichtloos bestaan. Kiesrecht zal nooit gewoon voor haar zijn.

 Mijn naam is Amber, ik ben 22 jaar oud en ik ben geadopteerd uit Taiwan. Geboren met allerlei medische problemen, heb ik hier in Nederland alle zorg, kansen en rechten gehad die ik anders niet zou hebben. Ik besef dat ik veel geluk heb gehad met lieve familie en vrienden en een toekomst die ik zelf in mag richten zoals ik dat wil. Niemand kan namelijk bepalen waar zijn of haar wieg staat.

 Ik kan misschien niet de hele wereld beter maken (al zou ik dat dolgraag willen), maar wel een klein stukje door te strijden voor een rechtvaardigere wereld. Door er nu voor te kiezen om te strijden voor meisjes in Malawi. Dit zal ik doen door 500 km off road te fietsen in Malawi voor Cycle for Plan. Het zal een uitdaging worden, maar niets is in vergelijking met wat deze meisjes mee moeten maken. Van tevoren moet ik minimaal 4000 euro aan sponsorgeld ophalen dat allemaal ten goede komt aan projecten in Malawi. Mijn reis bekostig ik zelf.

 Elke trap op het pedaal, elke kilometer, elke cent, is voor een rechtvaardigere wereld waarin meisjes hun eigen keuzes mogen maken. Wil je me helpen om deze moedige meisjes in Malawi een toekomst te geven?

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 20 31-05-2020 | 11:59
€ 25 29-03-2020 | 18:55
€ 25 29-03-2020 | 18:50
€ 50 27-02-2020 | 12:50
€ 20 18-02-2020 | 23:44
Bekijk alle

Fietsen tegen kindhuwelijken in 2021

24-05-2020 | 18:43  Lieve allemaal,  Ik hoop dat jullie allemaal nog in goede gezondheid zijn. Mocht dit anders zijn, dan wil ik je veel beterschap, kracht en sterkte toewensen. Sinds dat de wereld in de ban is van COVID-19, staat alles volledig op zijn kop. Veel dingen worden afgelast of verplaatst. Zo ook mijn fietstocht tegen kindhuwelijken in Malawi. In plaats van dat ik over een paar weken op de fiets zal stappen, wordt het nu juni 2021. Hoewel ik het jammer vind dat het verplaatst is, kan ik het heel goed begrijpen en sta ik achter de keuze van Cycle For Plan. Vooral omdat ik me besef hoe dankbaar ik ben dat ik in een land woon waar voldoende zorg is en er naar me word omgekeken als mens.  Het coronavirus versterkt namelijk juist de problemen die er al waren. Zo ook in het geval van kindhuwelijken. Door het virus zal armoede toenemen, waardoor ouders sneller de keuze zullen maken om hun dochters uit te huwelijken. Weer een mond minder om te voeden... Naar schatting zullen hierdoor 13 miljoen meisjes meer worden uitgehuwelijkt in de komende 10 jaar (voor het virus werden er jaarlijks 12 miljoen kindhuwelijken gesloten). Dit is heel erg triest... Elk kind heeft het recht om kind te zijn, in welke omstandigheden dan ook. Daarom moeten we ons blijven inzetten. Niet alleen om het virus tegen te gaan, maar ook om de impact van COVID-19 op bestaande problemen zoveel mogelijk te beperken. Elk klein gebaar, elke hulp, elk beetje aandacht aan je naasten, kan al helpend zijn.   Juist nu in deze tijd.    Hopelijk blijven jullie allemaal gezond en is deze rare tijd snel voorbij.   Groet, Amber   https://www.planinternational.nl/actueel/coronacrisis-zal-leiden-tot-enorme-toename-kindhuwelijken        
Lees meer